De vakantie checklist

Wat een fijn gevoel. U gaat op vakantie. De koffers zijn ingepakt en u heeft uw handbagage voor de derde keer gecontroleerd. Maar heeft u alles wel veilig achtergelaten? Inbrekers zijn vaak niet dom, en weten vaak wanneer hun slachtoffers op vakantie zijn. Wees de inbreker een stap voor en zorg voor een veilig huis. Hieronder een checklist om met een gerust gevoel op vakantie te gaan.

Wanneer u uw huis veilig wit achterlaten, denk dan aan de volgende punten:

-          Laat vrienden, familie, kennissen of buren weten dat u weg gaat en waar u heen gaat. Zij kunnen uw huis in de gaten houden voor zover mogelijk.

-          Controleer of alle sloten nog goed werken. Zorg dat alle ramen en deuren goed op slot zitten.

-          Laat de binnendeuren en kasten open. Op deze manier voorkomt u extra schade.

-          Vergeet niet uw sleutels op te bergen. En laat deze ook niet in het slot zitten, ook niet van bijvoorbeeld een kamer binnenshuis.

-          Geef de indruk dat uw huis bewoond wordt. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een tijdschakelaar op een paar lampen te zetten. En ervoor te zorgen dat uw gordijnen niet 2 weken lang dicht zijn. Houd ze dan liever op een kiertje of half open.

-          U kunt uw buren vragen om om de paar dagen uw brievenbus te legen. Zij kunnen eventueel ook gelijk uw planten water geven.

-          Hang geen briefje op de deur dat u afwezig bent en geef dit ook vooral niet aan op uw antwoordapparaat.

-          Geef vooral niet aan dat u weggaat via social media, zoals Twitter, Facebook en Hyves. Niet alleen uw vrienden kunnen dit lezen maar ook de mensen die het slechter met u voor hebben.

-          Taxeer de waardevolle spullen in uw huis. U kunt ook bijvoorbeeld foto’s maken van uw eigendommen. Dit zal het proces bij uw verzekering ten goede komen. Zij kunnen dan makkelijker de waarde inschatten. Ook is het belangrijk dat uw inboedelverzekering op de juiste waarde wordt gedekt. Heeft u duurdere spullen in huis dan voorheen, geef deze wijziging dan door bij uw inboedelverzekeraar. Het is ook aan te raden om een rechtsbijstand verzekering af te sluiten. Met zo’n verzekering kun je altijd rekenen op juridische hulp.

-          Leg uw waardevolle spullen niet in het zicht, maar berg deze goed op.

-          Doe ook het badkamerraampje dicht en laat geen ladders of ander klimgerei in uw tuin of in de buurt van uw huis staan.

-          Wanneer u de sloten van uw woning beveiligd met het Politiekeurmerk Veilig Wonen verkleint dat de kans op inbraak met 90%.

-          Merkt u iets verdachts voordat u op vakantie gaat, neem dan direct contact op met de politie.

No comments yet.

Geef een reactie